Försommarrapport

Nu är åkern på Långkärret insådd med vallfrö sedan några veckor och det har börjat växa på den, fast vi har väldigt torrt i jorden så det skall bli spännande att se hur åkern ser ut om några veckor. Det kan torka bort mycket, ibland kan det vara bra att inte ha fina diken så fukten finns kvar i jorden. Förberedelserna för höskörden är klara, alla maskiner är genomgångna, nu kollar vi väderutsikterna flera gånger om dagen.

Vi har stabbat upp virket som vi sågade av den stormfällda skogen och fukthalten är redan nere på 15% på det grövre virket. Nu får det ligga på tork under tak ytterliggare någon månad innan vi tar in det för förvaring.

Vi trodde inte vi skulle få några tornseglare i år men i början på juni kom de, fantastiska flygare med ett ganska genomträngande kvittrande under flykten.

Den gamla traktorn på gården ville inte stanna så det blev reparation av bromsarna. Det är en Belararus mod 82 tillverkad i Minsk, tack vare en rysk plocka isär/sätt ihop bok så lyckades jag lokalisera bromsarna, ta isär och reparera dom. Lite nya oringar så att inte olja läcker ut på bromsskivorna var hela reparationen(fast det var en hel del att plocka bort innan det gick att byta dom).

Trädgårdsodlingen växer väldigt ojämt, tomaterna fick nog en chock under den kalla delen av maj men kan repa sig, jordärtskockorna växer bra och är cirka 50 cm höga, morötterna gror mycket ojämt. Det som växer bra är potatisen, speciellt sorten Arielle.